А А- А+ А Избери език БГ EN
Стойности за 1 дял 25 септември 2024 г.
Стойности за 1 дял
25 септември 2024 г.
» Професионален пенсионен фонд 1.68979
» Универсален пенсионен фонд 1.69541
» Доброволен пенсионен фонд 1.25076

"ДЗИ - Общо застраховане"АД предлага задължителната застраховка "Професионална отговорност на участниците в проектирането и строителството".


4 май 2004 г, София. "ДЗИ - Общо застраховане"АД предлага чрез всички свои агенции и офиси в страната задължителната застраховка "Професионална отговорност на участниците в проектирането и строителството".

Задължителността на застраховката се основава на Закона за устройство на територията (чл. 171) и Наредбата за условията и реда за задължително застраховане в проектирането и строителството.

Съгласно чл. 2 от Наредбата лицата, задължени да сключват застраховката по чл. 171 от ЗУТ, са:
  • проектантът - за изработване на инвестиционни проекти;
  • консултантът - за извършване на оценка за съответствие на инвестиционния проект със съществените изисквания към строежите и/или за упражняване на строителен надзор;
  • строителят - за цялостно изпълнение на строителството или на отделни видове строителни и монтажни работи;
  • лицето, упражняващо строителен надзор - за строежи от пета категория, в случаите, когато по желание на възложителя се изпълнява надзор;
  • лицето, упражняващо технически контрол по част "Конструктивна" на инвестиционния проект - за извършване на оценка за съответствие на част "Конструктивна" на инвестиционния проект, за който не е извършена оценка за съответствие от консултант.
Всички те могат да застраховат своята отговорност за вреди, причинени на другите участници в строителството или на трети лица вследствие на неправомерни действия или бездействия, извършени от тях при или по повод осъществяване на професионалната им дейност.