А А- А+ А Избери език БГ EN
Стойности за 1 дял 14 октомври 2024 г.
Стойности за 1 дял
14 октомври 2024 г.
» Професионален пенсионен фонд 1.69491
» Универсален пенсионен фонд 1.69969
» Доброволен пенсионен фонд 1.25737

Все по-дигитални сме за удобство на клиентите на “ПОД-Бъдеще”


Компанията:
"ПОД-Бъдеще" АД е една от първите и утвърдените пенсионни компании в България, правоприемник на регистрираното през 2003 г. "ДЗИ - Пенсионно осигуряване" АД. Към 30 юни 2024 г. броят на осигурените лица във фондовете й надхвърля 200 хил. души, а нетните активи, управлявани от тези фондове - повече от 592 млн. лв.
    
Профил:
Тодор Лилов е изпълнителен директор и член на съвета на директорите на "ПОД-Бъдеще" АД от август 2024 г. Преди това е оперативен директор на дружеството. Той има 25 години професионален и ръководен опит в търговията с продукти и услуги, включително финансови. Близо 8 години е директор "Продажби" на най-голямата пенсионноосигурителна компания в България.

Г-н Лилов, "ПОД-Бъдеще" АД премина през различни промени през годините, а отскоро е и с нова идентичност и нови лица в ръководството. Как бихте описали компанията в момента, как ще се развива и какви са нейните цели?

"ПОД-Бъдеще" АД е едно от първите на пазара. Създадено е още през 2003 г., скоро след въвеждането на тристълбовия модел в България. Юридически е наследник на "ДЗИ - Пенсионно осигуряване". В момента управляваме 5 фонда - универсален, професионален, доброволен, фонд за изплащане на пожизнени пенсии и фонд за разсрочени плащания. Мисията ни вече над 20 години е да се грижим за личните пенсионни спестявания на над 200 хил. осигурени лица. Дългосрочната ни цел е да постигнем максимално висок доход за тях при възможно най-сигурни инвестиции, като им осигурим възможност за по-добър стандарт на живот след пенсиониране.

Паралелно ежедневно работим за повишаване на финансово-осигурителната култура на хората в България, а чрез професионалния ни експертен опит сме надежден консултант на нашите партньори. Именно затова от години сме в авангарда на дигитализацията сред пенсионните компании. Въвеждаме своевременно най-новите технологии за по-добро обслужване на клиентите, а ключов елемент в тях е постоянното подобряване на достъпа до информация. "ПОД-Бъдеще" АД е първата в сектора, която дигитализира процеса по привличане на клиенти и въведе изцяло електронни заявления за участие и прехвърляне на средства.

Радваме се, че и други дружества ни последваха. На практика всяка иновация, която въвеждаме, помага на нашите клиенти за по-лесен достъп и повече прозрачност. На телефона си те могат да следят с какви средства разполагат в партидата си, каква е доходността, колко са направените вноски. Ние сме единствената компания в сектора, чиито клиенти имат мобилно приложение, чрез което могат във всеки един момент да проверят партидата си. Без да звучи нескромно, с това приложение помагаме и на първия стълб - осигурените могат да проследят дали работодателят им превежда вноските им за пенсия редовно. Защото ако в първия стълб имаме пенсионни права и всичко отива в общ фонд, при нас не е така - приносът на всеки осигурен е личен.

Визията ни за развитие е продължение на сегашната ни стратегия - все повече дигитални услуги, с които клиентите ни бързо, лесно и възможно най-удобно да общуват с нас.

Каква е към момента пазарната позиция на "ПОД-Бъдеще"АД и как се конкурирате с големите в сектора?

Ние сме от сравнително малките на пазара, с над 4% пазарен дял по брой на осигурените лица. Наша запазена марка е да бъдем близо до клиентите си и да сме техни персонални консултанти през целия им жизнен път. За разлика от големите, ние предлагаме услугите си директно - чрез наши представители и специализирани консултанти с висок експертен опит, а не чрез банкови служители. Не предлагаме пенсионните продукти на "ПОД-Бъдеще" АД през банкови служители, а посещаваме лично работещите, разясняваме им правата и възможностите на допълнителното пенсионно осигуряване и колко е важно да вземат информирани решения.
Допълнително за клиентите си сме разработили клубна карта "Бъдеще", чрез която те ползват преференциални условия за различни стоки и услуги от над 800 обекта в цяла България.

Още нещо отличително за нас - искаме със своята дейност да допринасяме за развитието на обществото. Правим го директно чрез инвестициите си - работим активно и ще продължим да инвестираме приоритетно в българската икономика. Чрез покупката на облигации, акции и други инструменти сме сред най-големите финансови инвеститори в българската икономика.

Как гарантирате сигурност на инвестициите си?

Законът ни дава регулаторната рамка, която спазваме стриктно. В инвестиционния ни екип работят изключително добри експерти, с които ежедневно обсъждаме възможности и стратегии, като за всяка инвестиция преценяваме възможно най-точно и подробно надеждност, ликвидност, доходност и диверсификация в интерес на осигурените. Всяко тримесечие публикуваме данни за инвестиционната ни политика и портфейл, които са публично достъпни на сайта ни.

Говори се за значителни промени в сектора чрез въвеждане на мултифондове. Може ли да се отговори на високите очаквания частните фондове да решат проблемите на държавното обществено осигуряване?

Темата за мултифондовете се дискутира от над 10 години. Тя беше подновена след последния доклад на ОИСР, който даде много добра оценка на българския пенсионен модел. Организацията препоръча да се направят законови промени с цел по-висока доходност от инвестиции. Нашата позиция е в синхрон - мултифондовете ще са положителна промяна за пазара. Законовите лимити в момента не ни позволяват да разгърнем инвестиционния потенциал на пенсионните компании и в резултат виждаме само силно консервативен модел. Той не е съобразен с различния времеви хоризонт на осигурените и житейските им цели в различните възрастови групи.

Мултифондовете могат да помогнат за по-голямо заместване на дохода след пенсия, което сега е много сериозно предизвикателство за общественото осигуряване. В същото време малко се говори за един отдавнашен ангажимент на държавата за повишение на вноската в универсалния фонд, която трябваше да стигне 7% от осигурителния доход. Демографските проблеми, политическата нестабилност и краткосрочните решения ще правят повишаването на държавната пенсия все по-трудно. Най-доброто решение за компенсация на дефицитите е да се даде повече тежест на капиталовата система. При втория и третия стълб всеки разполага с индивидуална партида и пенсионните доходи зависят от личния принос. Така и самите осигурени ще имат интерес в личната им сметка да се трупат повече спестявания и в края на краищата ще има позитивен ефект върху изсветляването на икономиката. Всяка следваща година допълнителното пенсионно осигуряване ще показва колко значими са ползите от капиталовия модел.